test

L90 ROSALINA

 

18′ Limfjordssjægte tilgået Smakkelauget 2020

Tidligere hjemmehørende i Hjarbæk og Kolding 

 

Sjægten er en klassisk smakkerigget, klinkbygget fiskerjolle rigget med storsejl, topsejl, fok,  på mellem 14 og 22 fod, der havde sin storhedstid på fjorden fra 1840erne og frem til 1920erne. Den menes at være bragt til Limfjorden fra det sydlige Norge. På Limfjorden blev den hovedsageligt anvendt til datidens nye fiskeri med snurrevod, men også til fiskeri med kroge og garn.

Sjægten adskiller sig fra andre samtidige fiskerjoller, fx fiskejolle fra Lillebælt, ved, at den er slankere og skarpere i skroget og fokken er forholdsvis stor. Den fører aldrig klyver.

Sjægten er udviklet som et kompromis mellem robåd og sejlbåd. Som type er den kendetegnet ved at være klinkbygget og oftest udstyret med ringdæk og dam til opbevaring af levende fisk.

Dens sødygtighed og gode sejlegenskaber har gjort den velegnet til at klare vind og vejrforhold på fjordens åbne bredninger. Samtidig var den så hurtig, at man ofte kunne sejle fra fiskerikontrollen, hvilket ikke gjorde dens popularitet blandt fiskerne mindre.

ROSALINA er bygget i Hornum i 1992 som en kopi af en Sillerslev jolle .  Denne type adskiller sig fra andre Sjægtetyper bl.a. ved at det nederst kølbord er mere kantstillet end på andre sjægter. Det skulle efter sigende give den endnu bedre sejlegenskaber.

På Hjarbæks Sjægtelaugs hjemmeside er der meget mere spændene historie om Sjægten. Absolut et besøg værd.

OPHAVSRET:

Al tekst og fotomateriale på dette website er underlagt loven om ophavsret og må ikke kopieres eller anvendes uden forudgående aftale med Lillebælt Smakkelaug